Young,Woman,With,Couperose,And,Acne,On,Face,Skin.,Zoom
behandeling

Fruitzuurpeeling

ALFA-HYDROXYZUREN (AHA)

Voor welke huid zijn de alfa-hydroxyzuren bedoeld?

De oppervlakkige peeling met fruitzuren is een behandelmethode voor huidaandoeningen zoals acne, acne littekens, donkere pigmentvlekken (melasma, ouderdomsvlekken en donkere vlakke littekens), grove poriën en de verouderde huid (anti-ageing).

 

Wat zijn alfa-hydroxyzuren?

De alfa-hydroxyzuren zijn natuurlijke organische zuren. Zo wordt er gebruik gemaakt van glycolzuur, appelzuur en citroenzuur (allemaal plantaardige fruitzuren) maar ook van melkzuur en salicylzuur. De combinatie van deze zuren verbetert de afscheiding van de hoorndeeltjes in de huid en vermindert het risico op irritaties.

 

Wat doen alfa-hydroxyzuren met de huid?

AHA’s veroorzaken o.a. een afschilfering binnen de hoornlaag door de samenvoeging van de hoorndeeltjes te verminderen. Dit wordt veroorzaakt door het oplossen van de tussencelstof door de fruitzuren. De celvernieuwing in de basale laag wordt op deze manier versneld waardoor de celdeling wordt gestimuleerd. De huid absorbeert meer vocht en haar elasticiteit wordt flink verbetert.

 

Hoe ziet de behandeling met alfa-hydroxyzuren eruit?

Om een efficiënte afschilfering van de huid te krijgen worden hoge concentraties fruitzuren van 50% en 70% in de praktijk toegepast door de huidtherapeut. Als het fruitzuur op de huid is aangebracht kan dit een prikkelend, brandend of jeukend gevoel geven. De inwerktijd van de zuren bedraagt 2 tot 5 minuten, daarna wordt er geneutraliseerd met koud water.

Naast de behandeling in de praktijk is een ondersteunende thuisbehandeling noodzakelijk met een lager percentage fruitzuur van 5% of 10% in crème vorm.

Deze AHA crème van 5% is zeer geschikt voor langdurige behandeling van de huid met fruitzuren en dient gedurende twee tot drie weken eenmaal daags aangebracht te worden. Daarna kan de crème tweemaal daags gebruikt worden. De AHA crème 5% vervangt geen dag- of nachtcrème, maar wordt gebruikt als aanvullende behandeling.

De AHA crème 10% wordt aangebracht op een huid die reeds gewend is aan behandeling met fruitzuren. Dit om huidirritatie te voorkomen. Het is voldoende om deze crème eenmaal per dag te gebruiken.

 

Welke huidreacties ontstaan na de behandeling?

Tot ongeveer twee dagen na de fruitzuurpeeling kan er een lichte afschilfering van de huid zichtbaar zijn. Op sommige plaatsen zullen zelfs korstjes te zien zijn. Deze korstjes genezen binnen 1 week.

 

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van deze behandeling?

Bij patiënten met een donkere huid kan er een donkere verkleuring optreden van het behandelde huiddeel. In het algemeen verdwijnt deze “hyperpigmentatie” vanzelf na 3 tot 6 maanden, maar kan in sommige gevallen permanent blijven.

Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. In sommige gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn.

 

Belangrijk na en tussen de behandelingen

Dagelijks sunblock gebruiken. Bij zonnig weer vaker smeren en tenminste tot twee maanden na de laatste behandeling.

Maak direct een afspraak