cover-behandeling
behandeling

Rimpel behandeling met Botox

Botox ( botulinetoxine ) is een stof die de mimische spieren verslapt. Het werkt vooral bij mannen en vrouwen die veel mimische spieren gebruiken. Als het gezicht ontspannen is zullen er weinig rimpels zichtbaar zijn maar bij praten of alleen maar ingespannen luisteren kunnen diepe rimpels in het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen zichtbaar worden. Bij veelvuldig lachen vormen zich kraaienpootjes naast de ogen. Botox kan mimiekrimpels op het voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes verzachten of zelfs helemaal laten verdwijnen. Er wordt per behandeling een kleine hoeveelheid botulinetoxine in de spier gespoten. Het effect is na een paar dagen zichtbaar, na één tot twee weken optimaal en na 3 à 5 maanden uitgewerkt. Botox injecties blijven bij herhaling meestal langer effectief.

De Behandeling

Voor de behandeling heeft u een gesprek met de arts die u gaat behandelen. De arts bekijkt of u geschikt bent voor de behandeling met Botox. Tevens vraagt de arts naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt.

Botox wordt rechtstreeks in de spier gespoten. Door de botox stagneert de prikkel overdracht van de zenuwen naar de spieren waardoor de spieren tijdelijk “lam” worden gelegd en spiertrekkingen achterwege blijven.

Na 3 tot 5 maanden is het middel uitgewerkt.

Bij een inspuiting met Botox is een verdoving niet nodig. De injectienaald die we hiervoor gebruiken is heel dun en voelt slechts als een speldenprikje.

Na de behandeling

De huid kan na de behandeling gedurende 1 à 2 uur een beetje rood en gezwollen zijn. Ook kan de huid licht gevoelig zijn en een beetje jeuken.

De dag na de behandeling bent u weer volledig toonbaar. Wel raden wij u aan om meteen na de inspuiting zoveel mogelijk het hoofd rechtop te houden. Dit voorkomt dat de vloeistof naar een ander deel van het gezicht zakt waardoor andere spiergroepen in het gelaat tijdelijk verlamd raken.

Ook is het verstandig om tot 2 uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken, hierdoor hecht de Botox zich zo goed mogelijk in de spier en wordt de werking optimaal.

Resultaat

Het resultaat is dat de huid minder rimpels vertoont en dat deze ook niet kunnen ontstaan. Vooral fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes zijn prima te behandelen. De duur van het resultaat kan per persoon verschillen. Na 3 tot 5 maanden is het middel uitgewerkt en kan de behandeling zonder problemen herhaald worden.

Andere delen van het gezicht zoals mond, wangen en kin zijn minder geschikt voor een inspuiting met Botox.

Risico`s en complicaties

Er zijn in het algemeen geen complicaties. Allergische reacties blijven achterwege gezien de lage dosering. In uitzonderlijke gevallen kan een Botox inspuiting een ongewenst effect hebben, gelukkig is dit altijd tijdelijk.

Dit is het geval als er een horizontale rimpel vlak boven de wenkbrauw wordt ingespoten. Een “hangend” ooglid is dan het gevolg. De behandelend arts zal dan ook altijd heel goed de afweging maken welke rimpels voor een Botox behandeling in aanmerking komen. Tevens kunnen op de plek van inspuiting blauwe verkleuringen van de huid optreden, dit verdwijnt gewoonlijk na een aantal dagen.

Mensen met een zenuw- of spieraandoening of zwangere vrouwen mogen niet behandeld worden.

Ongeveer 1 tot 2% van de mensen heeft antistoffen tegen Botox. Dan heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

Verzorgingstips na de behandeling met botulinetoxine

De eerste twee uur:
– Tot 2 uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk gebruiken.

De eerste vier uur:
– Blijf rechtop. Buig niet teveel.

De eerste twee dagen
– Wrijf of masseer het behandelde gebied niet.
– Dep de huid na het wassen voorzichtig droog met een zachte handdoek.

De eerste twee weken:
– Vermijd fel zonlicht en sauna ‘s.
– Onderga geen gezichtsbehandelingen.

Maak een afspraak