cover-behandeling
Aandoeningen

Spataderen

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn. Spataderen zitten meestal in de benen. Eén op de vier mensen heeft spataderen, vrouwen wat vaker dan mannen.

Oorzaak

Het hart pompt bloed via de slagaderen naar alle delen van uw lichaam. Via de aderen stroomt het bloed weer terug naar het hart. Als u de kuitspieren aanspant, worden de aderen in uw kuiten samengedrukt. Omdat er ook in die aderen van uw benen klepjes zitten, kan het bloed niet naar beneden stromen maar wordt het omhoog geperst, in de richting van uw hart. Daarnaast wordt het bloed vanuit uw benen een beetje naar boven gezogen wanneer u diep inademt.

Het kan zijn dat het bloed uit uw benen toch niet goed naar uw hart terugstroomt. Er komt dan steeds meer bloed in uw beenaderen te staan. De druk in de aderen wordt hoog;  de aderen worden wijder en dan sluiten de kleppen in die aderen niet goed meer.

Slecht werkende kleppen zorgen ervoor dat het bloed niet goed meer naar boven kan stromen. Dat geeft weer meer ophoping (stuwing) van bloed; de aderen zetten nog verder uit. Zo ontstaan geleidelijk spataderen.

Wat zijn de verschijnselen van spataderen?

Spataderen geven bij de meeste mensen geen klachten. Zijn er wel klachten, dan gaat het om:

  • Jeuk
  • Een zwaar, vermoeid gevoel in de benen
  • Pijn in de benen.

Oppervlakkige spataderen zijn goed te zien. Samen met spataderen kunnen huidafwijkingen ontstaan. Als de terugstroom van bloed vanuit uw benen naar uw hart steeds minder wordt, kunnen uw benen vocht gaan vasthouden. Vooral na lang zitten of staan kunnen uw onderbenen dan wat gezwollen zijn. De huid van uw onderbenen kan rood en schilferig worden (eczeem) of verkleuren. Soms ontstaat er in het onderbeen op den duur een wond die slecht geneest: een ‘open been’.

Een spatader kan ook gaan ontsteken. Er ontstaat dan een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng op de plek van de spatader.


Neem contact op voor meer informatie.