cover-behandeling
Aandoeningen

Rosacea

Rosacea kenmerkt zich door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben, denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken en is een chronische huidaandoening.

Kenmerken

De verschijnselen van rosacea zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn:

  • blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid);
  • blijvende roodheid;
  • bultjes (papels);
  • puistjes (pustels);
  • uitgezette bloedvaatjes (couperose).

Meestal is de kleur rozerood, soms wat paarsrood. Blozen kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld emoties, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, hete of sterk gekruide spijzen en de menopauze.

Zwellingen door Rosacea

Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door ophoping van vocht. Dit heet oedeem; de zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze voelen harder en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg.

Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma, dat ontstaat door vergroting van talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt in het dagelijkse taalgebruik aangeduid als ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’. Ten onrechte, want het ontstaan van rhinophyma heeft niets te maken met alcoholgebruik. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.

Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Rosacea ontstaat meestal tussen het 30e en 50e levensjaar en komt met name bij vrouwen voor. Er zijn wel veel factoren die verergering van rosacea kunnen beïnvloeden:

  • alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
  • sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
  • overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
  • stress
  • hormonen
couperose-2

behandelmethoden rosacea

aanbrengen peeling

ZO skin health invisapeel intensive resurfacing peel

Diep-reinigende gezichtsbehandeling. Uw huid wordt intens schoon en op zachte wijze...

Phototherapy.,Face,Lifting.,Hardware,Procedure,For,Facial,Skin,Rejuvenation,And

Led Therapie

LED is de afkorting van Light Emitting Diode. De therapie met LED-licht werd ontwikkeld door NASA...

A,Young,Caucasian,Girl,Shows,The,Before,And,After,Results

Vasculair

Couperose, spider naevi, rosacea en wijnvlekken kunnen worden behandeld met de Ellipse Nordlys. Hierbij...