cover-behandeling
Aandoeningen

Littekens

Wat zijn littekens?

Littekens kunnen worden veroorzaakt door ongevallen, operaties en zelfs ziektes. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Littekens verschijnen als de wond geneest en de huid herstelt. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden.  Dus hoe meer de huid beschadigd is, des te langer het duurt om te genezen en des te groter de kans op een zichtbaar litteken. Littekens kunnen niet alleen ontsierend zijn, ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak gehoorde klachten.

 

Hoe ontstaan littekens?

Een litteken ontstaat dus bij de genezing van een wond. Een wond geneest in drie fasen.

1.De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen. Het lichaam reinigt de wond en het genezingsproces begint.

2. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. ‘Regeneratie’ betekent: het opnieuw aanmaken van weefsel.

3. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. De huid ‘rijpt’: er ontstaat een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van weefsel. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Harde, verdikte of ‘trekkende’ littekens ontstaan bij een verstoorde wondgenezing. Oorzaken zijn bijvoorbeeld een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding. Op sommige plaatsen van het lichaam genezen wonden moeilijker, zoals op de knie, rug en elleboog.

 

Welke soorten littekens zijn er?

  • Bij de meeste mensen geneest een wond normaal. Er blijft een ‘gewoon’ litteken over:  een smal streepje. Dit streepje is lichter of donkerder dan de eigen huidskleur.
  • Bij atrofische littekens is de huid vaak erg dun en ingetrokken.
  • Hypertrofische littekens zijn brede, roze/rode littekens. Bij de wondgenezing is er teveel weefsel gevormd, waardoor het litteken bovenop de huid ligt.
  • Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien hierbij zelfs over de grenzen van het wondgebied heen.

behandelmethoden Littekens

SONY DSC

Microneedling

De Dermica Pen is het meest professionele en geschikte systeem op het gebied van microneedling...

Comparison,Of,Skin,Before,And,After,Laser,Resurfacing.,Skin,With

Fractional Laser

De nieuwste techniek op gebied van niet-operatieve esthetische behandelingen. Zoals de naam al...

endermologie behandeling

Endermologie

De endermologiebehandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die voor een...