cover-behandeling
Aandoening

Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren, welke talg produceren om de huid soepel te houden. De talgklieren monden uit in haarzakjes. Wanneer de openingen van deze haarzakjes verstopt raken kan acne ontstaan.

Hoe ziet acne eruit?

Acne komt meestal voor in het gezicht maar ook op de rug, borst, schouders, nek en hals kan het zich manifesteren. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor.

Acne heeft verschillende verschijningsvormen:

  • Mee-eters (comedonen),
  • Rode bultjes (papels),
  • Puistjes (pustels),
  • Onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten).

 

Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals acnelittekens en vlekken.

Welke vormen van acne zijn er?

Als je acne hebt, zijn je poriën verstopt met talg, bacteriën en vetzuren. Talgophopingen die als gevolg van een overmatige talgproductie, ontstekingen veroorzaken in de omliggende huid. Als gevolg van acne kunnen er ook acne-littekens ontstaan.

Acne vulgaris

‘vulgaris’ is latijn voor ‘gewoon’. Het is de meest voorkomende vorm en kan alle typische kenmerken van acne vertonen; meestal in een vrij milde vorm.

 

Acne conglobata

Zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), meestal op de rug.

 

Acne fulminans

Zeer heftige (en zeldzame) vorm. Start heel plotseling, geeft zeer heftige talgklierontstekingen en het gevoel ziek te zijn. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijn komen voor.

 

Acne infactum of baby-acne

Kleine acnepuistjes in het gelaat van pasgeboren baby’s. De zwangerschapshormonen die nog in het babybloed aanwezig zijn, veroorzaken dit. De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf.

 

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa)

De ontstekingen komen voor in de liezen en de oksels. Ze kunnen langdurig aanwezig zijn en zich in de huid uitbreiden.

 

Acne excoriée (krabacne)

Sommige mensen met acne, vaak jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen waardoor de ontsteking alleen maar erger wordt en er littekenvorming ontstaat.

Wat zijn de oorzaken van acne?

De oorzaak van acne is helaas nog onvoldoende bekend. Er zijn een aantal factoren welke te maken hebben met het ontstaan van acne of een combinatie van deze factoren.

Verhoogde talgproductie, bacteriën die onderhuids aanwezig zijn, hormonale veranderingen, stoornissen van de talgafvoer en de verhoorning van de talgproductie.

Wat is er aan acne te doen?

De verschillende vormen van acne kunnen goed worden behandeld. De huidtherapeut weet welke vorm van acne om welke aanpak vraagt. Dit kan een manuele peeling zijn waarbij de mee-eters verwijderd worden en de puistjes aangeprikt en uitgedrukt, een fruitzuurpeeling, gebruik van ZO Skin Health producten of een behandeling met de ultrapeel ofwel microdermabrasie. Acnelittekens kunnen ook met de laser of dmv microneedling behandeld worden. De behandeling van acne door de huidtherapeut gebeurt vaak in combinatie met de behandeling door een arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken. Een therapietrouwe patiënt is een voorwaarde voor het resultaat van de behandeling.

behandelmethoden ACNE

Synergie Skin behandeling 6

Synergie skin peel

De Synergie Skin Professional Peel-behandelingen zijn samengesteld om zichtbare en...

Portrait,Of,A,Woman,With,A,New,Smooth,Skin,After

Manuele peeling

Een manuele peeling wordt uitgevoerd als u last hebt van acne. Er wordt een diepe reiniging...

Young,Woman,With,Couperose,And,Acne,On,Face,Skin.,Zoom

Fruitzuurpeeling

De oppervlakkige peeling met fruitzuren is een behandelmethode voor huidaandoeningen...

SONY DSC

Microneedling

De Dermica Pen is het meest professionele en geschikte systeem op het gebied van microneedling...

Comparison,Of,Skin,Before,And,After,Laser,Resurfacing.,Skin,With

Fractional Laser

De nieuwste techniek op gebied van niet-operatieve esthetische behandelingen. Zoals de naam al...